Hlavní jídla

Svíčková v houbové omáčce se směsí krup

  • Příprava: 1h 20min
  • Náročnost: Středně Náročné

Ingredience:

  • 1500 g vody
  • 1 g černého pepře
  • 50 g bujonové pasty – CVR
  • 100 g smetany 30 %
  • 50 g bulguru
  • 10 g čerstvého rozmarýnu
  • 600 g vepřové panenky
  • 25 g sušených hřibů
  • 100 g cibule
  • 10 g česneku
  • 12 g soli
  • 100 g ječných krup
  • 10 g řepkového oleje
  • 60 g čirého másla
  • 80 g pšeničné mouky 450
  • 50 g zelené čočky

Způsob přípravy:

  1. Na víko nádoby položte misku a odvažte 25 gramů sušených hřibů.
  2. Do misky s houbami přidejte 500 gramů vlažné vody. Misku odložte stranou.
  3. Na víko nádoby položte vysoký hrnek a navažte v něm 100 gramů 30% smetany.
  4. Do hrníčku se smetanou přidejte 50 gramů pšeničné mouky. Vše velmi důkladně promíchejte, aby v krému nebyly hrudky. Odložte stranou.
  5. Na víko nádoby položte košík a navažte 100 gramů ječných krup. Do košíku přidejte 50 gramů bulguru a 50 gramů zelené čočky.
  6. Vše důkladně opláchněte pod studenou vodou a odložte stranou.
  7. Na víko nádoby položte misku a odvažte v ní 600 gramů vepřové panenky očištěné od blan a nakrájené na 1,5 cm plátky.
  8. Plátky jemně vyklepejte tloučkem a ochuťte z obou stran 1 lžičkou soli a 1 lžičku pepře. Přeložte do mísy a odložte stranou.
  9. Do nádoby přidejte 100 gramů cibule očištěné a nakrájené na menší kousky a 2 oloupané stroužky česneku. Nádobu uzavřete víkem s odměrkou.
  10. Sekajte 10 sekund na rychlosti 10.
  11. Otevřete nádobu. Obsah setřete špachtlí na dno nádoby. Přidejte 1 polévkovou lžíci oleje a 40 gramů propuštěného másla. Nádobu uzavřete víkem s odměrkou.
  12. V dalším kroku si orestujete cibuli a česnek. Mezitím si kousky svíčkové obalte ve 2 polévkových lžících mouky a na rozehřáté pánvi je opečte z obou stran dozlatova na lžíci propuštěného másla. Smažené panenky položte do druhého patra parní nádoby.
  13. Restujte 15 minut při 105°C na rychlosti 3 při zpětných otáčkách.
  14. Otevřete nádobu. Přidejte 50 gramů bujonové pasty, 1 čajovou lžičku soli, větvičku rozmarýnu a 1000 gramů vody.
  15. Přidejte předtím namočené houby spolu s vodou k namáčení. Nezlijte nečistoty ze dna misky!
  16. Do nádoby vložte košík s propláchnutými kroupami a čočkou. Nádobu uzavřete víkem bez odměrky.
  17. Obě úrovně parního hrnce s opečenou svíčkovou položte na víko. Parní nádobu zakryjte poklicí.
  18. Vařte 35 minut na rychlosti 2 při zpětných otáčkách a 110°C.
  19. Sundejte parní nádobu a položte ji na obrácenou stranu poklice.
  20. Otevřete nádobu. Opatrně vyjměte košík, počkejte, až se kroupy scedí a odložte je na talíř. Do nádoby přidejte dušenou svíčkovou a smetanu smíchanou s moukou. Přidejte ji během míchání omáčky špachtlí v nádobě. Nádobu uzavřete víkem bez odměrky.
  21. Vařte 5 minut na rychlosti 3 při zpětných otáčkách a 105°C.
  22. Podávejte s vašimi oblíbenými Cookover saláty. Dobrou chuť!