- Příprava: 1h 30min
- Náročnost: Jednoduché
Ingredience:
- 900 g vody
- 70 g bujonové pasty – CVR
- 2 g bobkových listů
- 10 g chilli papriček
- 100 g šalotky
- 90 g extra panenského olivového oleje
- 600 g pasírovaných rajčat
- 5 g čerstvé bazalky
- 350 g šedých krevet
- 700 g pražmy šedé
- 15 g česneku
- 100 g mrkve
- 150 g bílého suchého vína
- 100 g celeru
- 5 g listová petrželka
Způsob přípravy:
- Do nádoby dejte 100 gramů oloupané a na menší kousky nakrájené šalotky, 3 oloupané stroužky česneku a polovinu chilli papričky bez semínek. Sekajte 10 sekund při rychlosti 10.
- Přidejte 90 gramů olivového oleje. Smažte bez odměrky 1 minutu 30 sekund při rychlosti 3 na zpětném chodu a teplotě 115 stupňů.
- Očistěte 700-800 gramů pražmy – odstraňte šupiny, žábry a oči. Rybu vyfiletujte a nakrájejte na 3-4 cm kostičky. Nechte v chladničce na později. Hlavy a těla nakrájejte na menší kousky.
- Oloupete 350 gramů krevet. Nechte si slupky a případně hlavy. Řezem odstraňte trávicí ústrojí. Maso z krevet vložte do nádoby s rybami a vložte do chladničky.
- Vložte hlavy, těla ryb a hlavy krevet do nádoby. Přidejte 70 gramů hovězího bujónu a vařte 9 minut při rychlosti 3 na zpětném chodu a teplotě 120 stupňů.
- Přidejte 150 gramů suchého bílého vína, pomocí špachtle promíchejte obsah nádoby.
- Přidejte 3 bobkové listy, 600 g rajčatové pasty, 900 g vody, 100 g nakrájené mrkve, 100 g nakrájeného celeru, 5 větviček čerstvé bazalky, 5 větviček petržele. Vařte vše 30 min při rychlosti 2 zpětného chodu při 105°C.
- Obsah nádoby přeložte do košíku umístěného ve velké nádobě, abyste scedili vývar, nechte několik minut a stiskněte jej lžičkou, přičemž vytlačte zbylou tekutinu.
- Nádobu vypláchněte, scezenou tekutinu nalijte do nádoby a 1 minutu melte při rychlosti 20.
- Do polévky přidejte dříve připravenou rybu a krevety a jemně nakrájené listy ze dvou větviček bazalky. Zahřívejte 3 minuty při teplotě 80 stupňů.
- Můžete podávat s bagetou zapečenou s česnekovým nebo bylinkovým máslem.