Světová kuchyně

Bouillabaisse – středomořská rybí polévka

  • Příprava: 1h 30min
  • Náročnost: Jednoduché

Ingredience:

  • 900 g vody
  • 70 g bujonové pasty – CVR
  • 2 g bobkových listů
  • 10 g chilli papriček
  • 100 g šalotky
  • 90 g extra panenského olivového oleje
  • 600 g pasírovaných rajčat
  • 5 g čerstvé bazalky
  • 350 g šedých krevet
  • 700 g pražmy šedé
  • 15 g česneku
  • 100 g mrkve
  • 150 g bílého suchého vína
  • 100 g celeru
  • 5 g listová petrželka

Způsob přípravy:

  1. Do nádoby dejte 100 gramů oloupané a na menší kousky nakrájené šalotky, 3 oloupané stroužky česneku a polovinu chilli papričky bez semínek. Sekajte 10 sekund při rychlosti 10.
  2. Přidejte 90 gramů olivového oleje. Smažte bez odměrky 1 minutu 30 sekund při rychlosti 3 na zpětném chodu a teplotě 115 stupňů.
  3. Očistěte 700-800 gramů pražmy – odstraňte šupiny, žábry a oči. Rybu vyfiletujte a nakrájejte na 3-4 cm kostičky. Nechte v chladničce na později. Hlavy a těla nakrájejte na menší kousky.
  4. Oloupete 350 gramů krevet. Nechte si slupky a případně hlavy. Řezem odstraňte trávicí ústrojí. Maso z krevet vložte do nádoby s rybami a vložte do chladničky.
  5. Vložte hlavy, těla ryb a hlavy krevet do nádoby. Přidejte 70 gramů hovězího bujónu a vařte 9 minut při rychlosti 3 na zpětném chodu a teplotě 120 stupňů.
  6. Přidejte 150 gramů suchého bílého vína, pomocí špachtle promíchejte obsah nádoby.
  7. Přidejte 3 bobkové listy, 600 g rajčatové pasty, 900 g vody, 100 g nakrájené mrkve, 100 g nakrájeného celeru, 5 větviček čerstvé bazalky, 5 větviček petržele. Vařte vše 30 min při rychlosti 2 zpětného chodu při 105°C.
  8. Obsah nádoby přeložte do košíku umístěného ve velké nádobě, abyste scedili vývar, nechte několik minut a stiskněte jej lžičkou, přičemž vytlačte zbylou tekutinu.
  9. Nádobu vypláchněte, scezenou tekutinu nalijte do nádoby a 1 minutu melte při rychlosti 20.
  10. Do polévky přidejte dříve připravenou rybu a krevety a jemně nakrájené listy ze dvou větviček bazalky. Zahřívejte 3 minuty při teplotě 80 stupňů.
  11. Můžete podávat s bagetou zapečenou s česnekovým nebo bylinkovým máslem.