Polévky

Staročeská kulajda (Marek Ort)

  • Příprava: 45min
  • Náročnost: Jednoduché

Ingredience:

  • 1500 g vody
  • 15 g hnědého cukru
  • 40 g octa
  • 20 g sušených hřibů
  • 150 g hlívy ústřičné
  • 500 g zeleninového vývaru
  • 150 g cibule
  • 4 g soli
  • 50 g extra másla
  • 120 g celých slepičích vajec
  • 200 g pozdních brambor
  • 30 g slunečnicového oleje
  • 200 g smetany 33%
  • 30 g Koprový olej – CVR

Způsob přípravy:

  1. Do nádoby přidejte 50g másla. Rozehřejte 10s při 140°C na rychlosti 3. Do nádoby přidejte 150g hlívy ústřičné a špetku soli. Restujte 2 min při 140°C na rychlosti 5 při zpětných otáčkách. Znovu restujte 1 min při 140°C na rychlosti 5. Obsah nádoby přeložte do misky.
  2. Do nádoby přidejte 150g cibule. Sekejte 30s na rychlosti 10. Přidejte 30g slunečnicového oleje. Vložte smetáček. Restujte 3 min při 100°C na rychlosti 2.
  3. Do nádoby přidejte 200g očištěných brambor, nakrájených na menší kousky a 80g namočených hub. Do nádoby nalijte 500g zeleninového vývaru. Přidejte špetku soli (1g) a 20g octa. Vařte 20 min při 100°C na rychlosti 1. Mixujte 3 min na rychlosti 16.
  4. Přidejte 200g smetany 33%, 1 špetku soli a 1 polévkovou lžíci třtinového cukru. Vařte 1 min při 100°C na rychlosti 5. Polévku přelijte do misek.
  5. Do nádoby nalijte 1500g vody, polévkovou 1 lžíci (20g) octa a 1 špetku soli. Vařte 2 min při 85°C na rychlosti 1. Mezitím si 2 vajíčka rozbijte do dvou odlišných misek tak, aby se neporušily žloutky.
  6. Vložte vajíčka po jednom do vroucí vody tak, že misku jemně ponoříte do vody. Vařte 4 min při 85 ° C na rychlosti 2. Vyjměte košík a opatrně z něj vyjměte vajíčka.
  7. Ztracená vajíčka a orestovanou hlívu použijte jako doplněk k polévce. Polévku dozdobte 30g koprového oleje připraveného podle receptu v Cookoveru a 2 nastrouhanými uvařenými vajíčky.