Recepty
Svíčková v houbové omáčce se směsí krup

- Příprava: 1h 20min
- Náročnost: Středně Náročné
Ingredience:
- 1500 g vody
- 1 g černého pepře
- 50 g bujonové pasty – CVR
- 100 g smetany 30 %
- 50 g bulguru
- 10 g čerstvého rozmarýnu
- 600 g vepřové panenky
- 25 g sušených hřibů
- 100 g cibule
- 10 g česneku
- 12 g soli
- 100 g ječných krup
- 10 g řepkového oleje
- 60 g čirého másla
- 80 g pšeničné mouky 450
- 50 g zelené čočky
Způsob přípravy:
- Na víko nádoby položte misku a odvažte 25 gramů sušených hřibů.
- Do misky s houbami přidejte 500 gramů vlažné vody. Misku odložte stranou.
- Na víko nádoby položte vysoký hrnek a navažte v něm 100 gramů 30% smetany.
- Do hrníčku se smetanou přidejte 50 gramů pšeničné mouky. Vše velmi důkladně promíchejte, aby v krému nebyly hrudky. Odložte stranou.
- Na víko nádoby položte košík a navažte 100 gramů ječných krup. Do košíku přidejte 50 gramů bulguru a 50 gramů zelené čočky.
- Vše důkladně opláchněte pod studenou vodou a odložte stranou.
- Na víko nádoby položte misku a odvažte v ní 600 gramů vepřové panenky očištěné od blan a nakrájené na 1,5 cm plátky.
- Plátky jemně vyklepejte tloučkem a ochuťte z obou stran 1 lžičkou soli a 1 lžičku pepře. Přeložte do mísy a odložte stranou.
- Do nádoby přidejte 100 gramů cibule očištěné a nakrájené na menší kousky a 2 oloupané stroužky česneku. Nádobu uzavřete víkem s odměrkou.
- Sekajte 10 sekund na rychlosti 10.
- Otevřete nádobu. Obsah setřete špachtlí na dno nádoby. Přidejte 1 polévkovou lžíci oleje a 40 gramů propuštěného másla. Nádobu uzavřete víkem s odměrkou.
- V dalším kroku si orestujete cibuli a česnek. Mezitím si kousky svíčkové obalte ve 2 polévkových lžících mouky a na rozehřáté pánvi je opečte z obou stran dozlatova na lžíci propuštěného másla. Smažené panenky položte do druhého patra parní nádoby.
- Restujte 15 minut při 105°C na rychlosti 3 při zpětných otáčkách.
- Otevřete nádobu. Přidejte 50 gramů bujonové pasty, 1 čajovou lžičku soli, větvičku rozmarýnu a 1000 gramů vody.
- Přidejte předtím namočené houby spolu s vodou k namáčení. Nezlijte nečistoty ze dna misky!
- Do nádoby vložte košík s propláchnutými kroupami a čočkou. Nádobu uzavřete víkem bez odměrky.
- Obě úrovně parního hrnce s opečenou svíčkovou položte na víko. Parní nádobu zakryjte poklicí.
- Vařte 35 minut na rychlosti 2 při zpětných otáčkách a 110°C.
- Sundejte parní nádobu a položte ji na obrácenou stranu poklice.
- Otevřete nádobu. Opatrně vyjměte košík, počkejte, až se kroupy scedí a odložte je na talíř. Do nádoby přidejte dušenou svíčkovou a smetanu smíchanou s moukou. Přidejte ji během míchání omáčky špachtlí v nádobě. Nádobu uzavřete víkem bez odměrky.
- Vařte 5 minut na rychlosti 3 při zpětných otáčkách a 105°C.
- Podávejte s vašimi oblíbenými Cookover saláty. Dobrou chuť!