Těsto a těstoviny

Těsto na pizzu

  • Příprava: 6h 30m
  • Náročnost: Středně náročné

Ingredience:

  • 450 g pšeničné mouky
  • 300 g vody
  • 8 g soli
  • 6 g pekařského droždí
  • 50 g olivového oleje

Způsob přípravy:

  1. Do nádoby přidejte 6 gramů čerstvého droždí (nebo 3 gramy sušeného droždí), 300 gramů vody a 450 gramů mouky typu 00 (500 g mouky typu 450). Místě 2 minuty při rychlosti 8 zpětného chodu. Pokračujte v hnětení 6 minut při rychlosti 6 zpětného chodu.
  2. Přidejte 3 lžíce olivového oleje a 1 lžičku soli. Místě 1 minutu při rychlosti 8 zpětného chodu.
  3. Připravte si 2 středně velké misky (každá o objemu nejméně 1 litr). Každou misku vymažte 1 lžící olivového oleje. Do každé dejte polovinu těsta a vymazanýma rukama ho jemně pootáčejte, aby bylo lehce pokryto olivovým olejem. Misky pevně přikryjte například potravinovou fólií a nechte při pokojové teplotě 6-8 hodin (čas závisí na okolní teplotě).
  4. Pizzové těsto vytvarujte natahováním nebo hnětením na papíře na pečení, přidejte omáčku, mozzarellu a polevu.
  5. Pečte ji nejlépe na kameni nebo pokud pizzový kámen nemáte, položte ji přímo na dno trouby. Pizzu v obou případech posouvejte uchopením vyčnívajícího papíru (zde se mohou hodit 4 ruce), při ukládání buďte opatrní, abyste se nepopálili. Dobrou metodou je i vložení papíru s pizzou na velkou prkénko na krájení a poté z prkénka na kámen nebo dno pece.
  6. Troubu předehřejte v dostatečném předstihu, zvolte maximální možnou teplotu (optimálně 300 stupňů) a použijte funkci spodního ohřevu + konvekce. Pizzu vždy vložte do předehřáté trouby. Čím vyšší teplota, tím kratší doba pečení a lepší konečný výsledek. Doba pečení je 4 až 8 minut.
  7. Vždy až po upečení přidejte přísady jako jsou dlouhozrající italské šunky, čerstvé bylinky jako rukola, bazalka nebo parmazán.