Polévky

Mangold

  • Příprava: 1h 20min
  • Náročnost: Jednoduché

Ingredience:

  • 2200 g vody
  • 160 g bujonové pasty – CVR
  • 3 g mletého pepře
  • 400 g 18% zakysané smetany
  • 800 g mangoldu
  • 250 g cibule
  • 40 g cukru
  • 12 g česneku
  • 160 g mrkve
  • 3 g soli
  • 100 g extra másla
  • 40 g citrónové šťávy
  • 70 g kopru
  • 80 g celeru
  • 80 g kořene petržele
  • 500 g středních brambor

Způsob přípravy:

  1. Na víko nádoby položte misku a odvažte 800 gramů důkladně umytého mangoldu. Řepu odřízněte, oloupejte a nakrájejte na kostičky 1×1 cm, stonky nakrájejte na 1 cm kousky. Přesuňte na druhé patro parní nádoby. Listy nakrájejte na 1 cm pásky a vložte je do jiné nádoby.
  2. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na menší kousky a dejte do nádoby. Sekajte 10 sekund při rychlosti 10.
  3. Přidejte máslo nakrájené na menší kousky, bujonovou pastu a smažte 12 minut při teplotě 120°C na rychlosti 5 při zpětných otáčkách.
  4. Přidejte do nádoby vodu a uzavřete ji víkem bez odměrky. Umístěte do prvního patra parní nádoby následující ingredience nakrájené na 1×1 cm kousky: petrželku, celer, mrkev a předem oloupané brambory nakrájené na 2 cm kousky.
  5. Na druhé patro parní nádoby umístěte řepu a stonky a přikryjte poklicí. Vařte 50 minut při teplotě 140 stupňů a rychlosti 3.
  6. Obsah parní nádoby přesuňte do hrnce o objemu alespoň 5 litrů.
  7. Přidejte citrónovou šťávu, cukr, zakysanou smetanu 18%, sůl, oloupaný česnek a obsah nádoby melte 1 minutu při rychlosti 20 a přidejte do hrnce se zeleninou.
  8. Obsah hrnce přiveďte k varu, vypněte zdroj energie, přidejte koření a nadrobno nakrájený kopr.
  9. Během horkých letních dnů chutná nejlépe vychladlá nebo i teplá.