- Příprava: 1h 20min
- Náročnost: Jednoduché
Ingredience:
- 2200 g vody
- 160 g bujonové pasty – CVR
- 3 g mletého pepře
- 400 g 18% zakysané smetany
- 800 g mangoldu
- 250 g cibule
- 40 g cukru
- 12 g česneku
- 160 g mrkve
- 3 g soli
- 100 g extra másla
- 40 g citrónové šťávy
- 70 g kopru
- 80 g celeru
- 80 g kořene petržele
- 500 g středních brambor
Způsob přípravy:
- Na víko nádoby položte misku a odvažte 800 gramů důkladně umytého mangoldu. Řepu odřízněte, oloupejte a nakrájejte na kostičky 1×1 cm, stonky nakrájejte na 1 cm kousky. Přesuňte na druhé patro parní nádoby. Listy nakrájejte na 1 cm pásky a vložte je do jiné nádoby.
- Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na menší kousky a dejte do nádoby. Sekajte 10 sekund při rychlosti 10.
- Přidejte máslo nakrájené na menší kousky, bujonovou pastu a smažte 12 minut při teplotě 120°C na rychlosti 5 při zpětných otáčkách.
- Přidejte do nádoby vodu a uzavřete ji víkem bez odměrky. Umístěte do prvního patra parní nádoby následující ingredience nakrájené na 1×1 cm kousky: petrželku, celer, mrkev a předem oloupané brambory nakrájené na 2 cm kousky.
- Na druhé patro parní nádoby umístěte řepu a stonky a přikryjte poklicí. Vařte 50 minut při teplotě 140 stupňů a rychlosti 3.
- Obsah parní nádoby přesuňte do hrnce o objemu alespoň 5 litrů.
- Přidejte citrónovou šťávu, cukr, zakysanou smetanu 18%, sůl, oloupaný česnek a obsah nádoby melte 1 minutu při rychlosti 20 a přidejte do hrnce se zeleninou.
- Obsah hrnce přiveďte k varu, vypněte zdroj energie, přidejte koření a nadrobno nakrájený kopr.
- Během horkých letních dnů chutná nejlépe vychladlá nebo i teplá.