Recepty
Domácí majonéza

- Příprava: 8min
- Náročnost: Jednoduché
Ingredience:
- 30 g vody
- 1 g bílého pepře
- 15 g hořčice Dijon
- 25 g octa
- 3 g cukru
- 6 g soli
- 55 g žloutků ze slepičích vajec
- 600 g slunečnicového oleje
Způsob přípravy:
- Na víko nádoby bez odměrky položte vysokou nádobu (nejlépe džbán) a zvažte 600 gramů oleje.
- Nasaďte metličku. Přidejte do nádoby 3 žloutky, 25 gramů bílého vinného octa, 1½ lžičku dijonské hořčice, 1 lžičku cukru, 1 lžičku soli a ⅓ lžičky bílého pepře.
- V dalším kroku budete šlehat. Během funkce postupně přilévejte odvážený olej přes víko bez odměrky. Po použití ⅔ oleje přidejte 3 lžíce vody (filtrované nebo převařené a vychlazené).
- Šlehejte 4 minuty při rychlosti 4. Přidávejte ⅔ oleje, 3 lžíce vody a ⅓ oleje.
- Hotovou majonézu skladujte v chladničce.