Omáčky, krémy

Domácí majonéza

  • Příprava: 8min
  • Náročnost: Jednoduché

Ingredience:

  • 30 g vody
  • 1 g bílého pepře
  • 15 g hořčice Dijon
  • 25 g octa
  • 3 g cukru
  • 6 g soli
  • 55 g žloutků ze slepičích vajec
  • 600 g slunečnicového oleje

Způsob přípravy:

  1. Na víko nádoby bez odměrky položte vysokou nádobu (nejlépe džbán) a zvažte 600 gramů oleje.
  2. Nasaďte metličku. Přidejte do nádoby 3 žloutky, 25 gramů bílého vinného octa, 1½ lžičku dijonské hořčice, 1 lžičku cukru, 1 lžičku soli a ⅓ lžičky bílého pepře.
  3. V dalším kroku budete šlehat. Během funkce postupně přilévejte odvážený olej přes víko bez odměrky. Po použití ⅔ oleje přidejte 3 lžíce vody (filtrované nebo převařené a vychlazené).
  4. Šlehejte 4 minuty při rychlosti 4. Přidávejte ⅔ oleje, 3 lžíce vody a ⅓ oleje.
  5. Hotovou majonézu skladujte v chladničce.