Sváteční recepty

Pečená kachna s jablky

  • Příprava: 12h
  • Náročnost: Jednoduché

Ingredience:

  • 1 g černého pepře
  • 8 g sušené majoránky
  • 40 g česneku
  • 300 g jablek
  • 20 g soli
  • 200 g bílého suchého vína
  • 2000 g celé kachny

Způsob přípravy:

  1. Na víko nádoby položte misku a zvažte v ní přibližně 2000 gramů kachny. Misku odložte stranou.
  2. Do nádoby přidejte 8 oloupaných stroužků česneku. Sekejte 10 sekund na rychlosti 10. Obsah setřete špachtlí na dno nádoby.
  3. Přidejte 4 lžičky sušené majoránky, 1 lžičku soli a 1 lžičku čerstvě namletého pepře. Mixujte 1 minutu na rychlosti 10 při zpětných otáčkách.
  4. Obsah nádoby přeložte do misky s kachnou. Koření důkladně vetřete do kachního trupu. Kachnu naplňte dvěma neoloupanými jablky zbavenými jadérek a nakrájenými na menší kousky.
  5. Vnitřek kachny pečlivě uzavřete dřevěnými párátky a nohy svažte přírodním provázkem. Misku pevně uzavřete a kachnu vložte do chladničky na několik hodin nebo nejlépe na noc.
  6. Kachnu vyjměte z chladničky 30 minut před pečením. Troubu předehřejte na 140°C s funkcí ventilátoru.
  7. Kachnu vložte do rukávu na pečení a položte na plech nebo zapékací mísu. V rukávu dovnitř kachny nalijte 200 gramů suchého bílého vína a rukáv pevně zavažte.
  8. Ostrou špejlí udělejte do povrchu fólie otvor, aby se během pečení neroztrhla. Pečte 2 h při 140°C a poté fólii rozřežte, rozprostřete do stran a kachnu pečte dalších 30 minut při 200°C, dokud kůrka nezíská zlatavou barvu.
  9. Podávejte s oblíbenými přílohami.