Cuketový kečup

Pokud vás nudí tradiční kečup a potřebujete změnu, vyrobte si vlastní.... z cukety!

Příprava: 50 min

Snadné

Cuketový kečup

Příprava: 50 min

Snadné

Ingrediencie:

  • 1 g černého pepře
  • 1 g muškátového oříšku
  • 1 g chilli v prášku
  • 14 g sladké papriky v prášku
  • 90 g 10% lihového octa
  • 250 g cibule
  • 220 g cukru
  • 750 g cukety
  • 16 g česneku
  • 17 g soli
  • 200 g rajčatovéh koncentrátu, 30%

Způsob přípravy:

  1. Do nádoby dejte 250 g oloupané a na menší kousky nakrájené cibule, 750 g na kostičky nakrájené cukety (pokud je cuketa velká - pokud váží víc než 500 g/1 kus oloupeme), 220 g cukru, 4 oloupané stroužky česneku. Vařte 30 minut při 105°C na rychlost 1 na zpětný chod s košíkem na vaření umístěným na víku (bez odměrky).
  2. Melte 2 minuty na rychlost 16. Do nádoby dejte zbývající přísady: 200 g rajčatového protlaku, 1 lžičku soli, 90 g octa, 1/2 lžičky černého pepře, 1 lžičku sladké papriky, 1/2 lžičky chilli papričky (volitelné) a 1/3 lžičky muškátového oříšku. Vařte 10 minut při 105°C a rychlosti 6 na zpětný chod.
  3. Horký cuketový kečup nalijeme do předem sterilizovaných sklenic. Pevně zašroubujte víčka a otočte sklenice dnem vzhůru, aby se uzavřely.