Cuketový kečup
Pokud vás nudí tradiční kečup a potřebujete změnu, vyrobte si vlastní.... z cukety!
Příprava: 50 min
Snadné
Příprava: 50 min
Snadné
Ingrediencie:
- 1 g černého pepře
- 1 g muškátového oříšku
- 1 g chilli v prášku
- 14 g sladké papriky v prášku
- 90 g 10% lihového octa
- 250 g cibule
- 220 g cukru
- 750 g cukety
- 16 g česneku
- 17 g soli
- 200 g rajčatovéh koncentrátu, 30%
Způsob přípravy:
- Do nádoby dejte 250 g oloupané a na menší kousky nakrájené cibule, 750 g na kostičky nakrájené cukety (pokud je cuketa velká - pokud váží víc než 500 g/1 kus oloupeme), 220 g cukru, 4 oloupané stroužky česneku. Vařte 30 minut při 105°C na rychlost 1 na zpětný chod s košíkem na vaření umístěným na víku (bez odměrky).
- Melte 2 minuty na rychlost 16. Do nádoby dejte zbývající přísady: 200 g rajčatového protlaku, 1 lžičku soli, 90 g octa, 1/2 lžičky černého pepře, 1 lžičku sladké papriky, 1/2 lžičky chilli papričky (volitelné) a 1/3 lžičky muškátového oříšku. Vařte 10 minut při 105°C a rychlosti 6 na zpětný chod.
- Horký cuketový kečup nalijeme do předem sterilizovaných sklenic. Pevně zašroubujte víčka a otočte sklenice dnem vzhůru, aby se uzavřely.