Pizza - rychlé, křupavé těsto

Rychlá verze klasického italského těsta na pizzu. Pro křupavou pizzu použijte místo klasické mouky typu 00 mouku z tvrdé pšenice (jemně mletá krupice). Tvrdá pšenice je italská odrůda, která se vyznačuje velmi tvrdými zrny s nižším glykemickým indexem, což poskytuje dlouhotrvající pocit sytosti.

Příprava: 1h 10 min

Snadné

Pizza - rychlé, křupavé těsto

Příprava: 1h 10 min

Snadné

Ingrediencie:

  • 240 g vody
  • 40 g extra panenský olivový olej
  • 400 g semoliny/krupice
  • 5 g cukru
  • 6 g soli
  • 15 g lisovaného pekařského droždí

Způsob přípravy:

  1. Do nádoby dejte 400 g krupice. Melte 1 minutu na rychlost 20. Do nádoby přidejte 15 g čerstvého droždí (případně 1,5 lžičky sušeného droždí), 1 lžičku cukru a 240 g vody. Hněťte 3 minuty na rychlost 8 na zpětný chod.
  2. Přidejte 3 lžíce olivového oleje a 1 lžičku soli. Hněťte 1 minutu na rychlost 8 na zpětný chod. Nechte 20 minut v uzavřené nádobě. Hněťte 1 minutu na rychlost 8 na zpětný chod.
  3. Připravte si 2 středně velké mísy (každá o minimálním objemu 1 l). Každou z misek vymažte 1/2 lžičky olivového oleje. Do každé z nich přendejte polovinu těsta a přikryjte utěrkou. Nechte kynout nejméně 40 minut.
  4. Vytvarujte placku pizzy (do průměru cca 30 cm) roztažením a/nebo prohnětením na plechu z pečicího papíru poprášeného krupicí nebo hladkou moukou, navrch dejte omáčku, mozzarellu a jiné přísady.
  5. Pečte nejlépe na pečicím kameni, nebo pokud kámen na pizzu nemáte, položte ho přímo na dno trouby. V obou případech přeneste vytvarovaný koláč na papír tak, že uchopíte vyčnívající papír (zde se mohou hodit 4 ruce), při vkládání buďte opatrní, abyste se nespálili. Dobrou metodou je také posunutí papíru s pizzou například na velké prkénko a poté z prkénka na kámen nebo na dno trouby (spolu s papírem).
  6. Předehřejte troubu s dostatečným předstihem, zvolte maximální možnou teplotu (optimálně 250-300 °C) a použijte spodní ohřev + funkci horkovzduch. Pizzu vždy vkládejte do předehřáté trouby. Čím vyšší teplota, tím kratší doba pečení a lepší konečný výsledek. Doba pečení se pohybuje mezi 5 a 8 minutami.
  7. Po upečení vždy použijte přísady, jako je italská dlouhozrající šunka, čerstvé bylinky, například rukola, bazalka nebo vločkový parmazán.