Sváteční recepty

Vánoční zelňačka

  • Příprava: 2h
  • Náročnost: Středně náročné

Ingredience:

  • 1250 g vody
  • 3 g černého pepře
  • 70 g bujonové pasty – CVR
  • 300 g kysaného zelí
  • 800 g uzeného vepřového masa s kostí
  • 75 g kysaného zelí
  • 10 g sušených hřibů
  • 100 g cibule
  • 80 g šmalce
  • 300 g pozdních brambor

Způsob přípravy:

  1. Sušené houby namočte do 300 g vroucí vody. Kysané zelí sceďte a nakrájejte na 3 cm kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na 3 cm kostičky.
  2. Rozdělte vepřové sádlo na menší části, přidejte ji do nádoby a rozpouštějte 1 minutu při 120 stupních a rychlosti 1.
  3. Cibuli oloupejte, nakrájejte na menší kousky, přidejte do nádoby a sekejte 10 sekund při rychlosti 10. Otevřete nádobu a špachtlí shrňte nakrájenou cibuli ze stěn nádoby.
  4. Vložte metličku a smažte bez odměrky 7 minut při 140 stupních při rychlosti 1.
  5. Otevřete nádobu, vyjměte metličku a následně do nádoby přidejte bujon a vodu.
  6. Do nádoby vložte košík s uzeným masem. Vařte 40 minut při teplotě 110 stupňů a rychlosti 3.
  7. Vyberte košík s masem, odstraňte kosti z masa, nakrájejte maso na 3 cm kousky a vložte jej přímo do nádoby.
  8. Přidejte namočené houby spolu s vodou, ve které se namáčeli, kysané zelí a vařte 15 minut při teplotě 105 stupňů a rychlosti 1 na zpětném chodu.
  9. Otevřete nádobu, přidejte brambory, uzavřete nádobu a vařte 30 minut při 105 stupních a rychlosti 1 na zpětném chodu.
  10. Dochuťte pepřem, případně přidejte vodu ze scezeného zelí. Polévka výborně chutná s čerstvým chlebem.