Přílohy a pečivo

Italské pečivo Ciabatta

  • Příprava: 4h 30min
  • Náročnost: Středně náročné

Ingredience:

  • 570 g pšeničné mouky
  • 220 g vody
  • 40 g extra panenského olivového oleje
  • 15 g soli
  • 200 g brambor uvařených ve vodě
  • 25 g pekařského droždí
  • 70 g mléka 2%

Způsob přípravy:

  1. Do nádoby přidejte 70 g mouky, 70 g vody a 5 g droždí. Zahřívejte 1 minutu při teplotě 40 stupňů a rychlosti 3. V uzavřené nádobě nechte alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc.
  2. Do kvásku přidejte 20 g droždí, 20 g olivového oleje, 70 g mléka, 150 g vody, 200 g uvařených, rozmačkaných/prolisovaných, vychladlých brambor a polovinu prosáté mouky (250 g). Místě 3 min při rychlosti 8 zpětných otáček. Přidejte zbylou mouku (250 g) a 3 čajové lžičky soli. Místě 3 min rychlostí 8 zpětných otáček. Znovu místě 1 min při rychlosti 14 zpětného chodu.
  3. Přeložte do nádoby o objemu asi 3 litry vymazané olivovým olejem. Nechte přikryté (věkem, ne utěrkou), dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po uplynutí této doby těsto přeložte protilehlými stranami směrem do středu, poté těsto přeložte na polovinu, poté jej vložte zpět do nádoby a těsto otočte přeloženou stranou dolů a jemně zatlačte.
  4. Nechte přikryté, dokud opět nezdvojnásobí svůj objem. Po uplynutí této doby těsto opět přeložte protilehlými stranami směrem ke středu a jemně zatlačte.
  5. Opět nechte přikryté kynout 15 minut. Vyklopte na desku posypanou moukou a počkejte, dokud se těsto neodlepí ode dna nádoby. Vrch těsta posypte tenkou vrstvou mouky a nožem vykrajujte obdélníkové válečky.
  6. Ukládejte na plech vystlaný pečícím papírem, s mezerami alespoň 5 cm. Nechte je pod přikrývkou dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pečte asi 10-12 minut při teplotě 230 stupňů s funkcí konvekce dozlatova.
  7. Výborně chutnají čerstvě upečené. Díky přidání vařených brambor vydrží čerstvé až 3 dny.