Gruzínský chléb s masem ( Chaczapuri)
Gruzínská kuchyně je proslulá svým neobvyklým pečivem, k jehož přípravě není potřeba specializovaná pec. A tento typ chleba, s bohatou masovou náplní, se připraví v troubě a může se podávat i jako hlavní chod.
Příprava: 4h
Středně náročné
![Gruzínský chléb s masem ( Chaczapuri)](https://euimagesd2h2yqnfpu4gl5.cdn5th.com/smart/user_res/bay1679563943904x7pO/content/16824961886a54c0e720e.jpg)
Příprava: 4h
Středně náročné
Ingrediencie:
- 610 g vody
- 40 g čerstvého koriandru
- 15 g droždí
- 1 g mleté skořice
- 6 g kmínu
- 2 g pálivé papriky v prášku
- 700 g mletého hovězího a vepřového masa
- 1 g bylinkového pepře
- 4 g medvědího česneku
- 4 g uzené papriky
- 12 g česneku
- 21 g soli
- 45 g másla
- 750 g pšeničné mouky typ 450
Způsob přípravy:
- Do nádoby dejte vodu, droždí, máslo a mouku. Hněťte těsto 4 minuty na rychlost 10 na zpětný chod.
- Přidejte sůl, medvědí česnek. Hněťte těsto 1 minutu na rychlost 12 na zpětný chod.
- Těsto přendejte do vymazané olivovým olejemvelkou misku pomocí stěrky. Nechte těsto přikryté kynout 3 hodiny.
- Nádobu umyjte a osušte.
- Koriandr nakrájejte na 3 cm kousky a vložte do nádoby. Sekejte 5 sekund na rychlost 20. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek na menší kousky. Sekejte 10 sekund na rychlost 10. Pomocí stěrky setřete ingredience ze stěn nádoby do jejího středu.
- Přidejte maso, vodu a koření. Hněťte 1 minutu na rychlost 10 na zpětný chod.
- Pomocí stěrky přeneste náplň do mísy a dejte do lednice, dokud nebudete tvarovat placičky. Jakmile těsto vykyne, předehřejte troubu na 225°C s funkcí horkovzduch.
- Rozehřejte troubu na teplotu 225°C s funkcí horkovzduch.
- Po vykynutí těsto rozdělte na 3 části. Každou část položte na pečící papír,potřený olivovým olejem. Pomazanýma rukama vytvarujte placku o průměru 24-28 cm.
- Do středu každé placky položte 1/3 masové náplně. Okraje těsta zabalte tak, aby uprostřed byla náplň. Okraje těsta přehněte tak, aby náplň nevytekla. Koláč otočte a jemně promačkejte, aby vznikl koláč o průměru 24-28 cm.
- Pečte 20 minut.
- Hotové chaczapuri podávejte teplé nebo studené.