Gruzínský chléb s masem ( Chaczapuri)

Gruzínská kuchyně je proslulá svým neobvyklým pečivem, k jehož přípravě není potřeba specializovaná pec. A tento typ chleba, s bohatou masovou náplní, se připraví v troubě a může se podávat i jako hlavní chod.

Příprava: 4h

Středně náročné

Gruzínský chléb s masem ( Chaczapuri)

Příprava: 4h

Středně náročné

Ingrediencie:

  • 610 g vody
  • 40 g čerstvého koriandru
  • 15 g droždí
  • 1 g mleté skořice
  • 6 g kmínu
  • 2 g pálivé papriky v prášku
  • 700 g mletého hovězího a vepřového masa
  • 1 g bylinkového pepře
  • 4 g medvědího česneku
  • 4 g uzené papriky
  • 12 g česneku
  • 21 g soli
  • 45 g másla
  • 750 g pšeničné mouky typ 450

Způsob přípravy:

  1. Do nádoby dejte vodu, droždí, máslo a mouku. Hněťte těsto 4 minuty na rychlost 10 na zpětný chod.
  2. Přidejte sůl, medvědí česnek. Hněťte těsto 1 minutu na rychlost 12 na zpětný chod.
  3. Těsto přendejte do vymazané olivovým olejemvelkou misku pomocí stěrky. Nechte těsto přikryté kynout 3 hodiny.
  4. Nádobu umyjte a osušte.
  5. Koriandr nakrájejte na 3 cm kousky a vložte do nádoby. Sekejte 5 sekund na rychlost 20. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek na menší kousky. Sekejte 10 sekund na rychlost 10. Pomocí stěrky setřete ingredience ze stěn nádoby do jejího středu.
  6. Přidejte maso, vodu a koření. Hněťte 1 minutu na rychlost 10 na zpětný chod.
  7. Pomocí stěrky přeneste náplň do mísy a dejte do lednice, dokud nebudete tvarovat placičky. Jakmile těsto vykyne, předehřejte troubu na 225°C s funkcí horkovzduch.
  8. Rozehřejte troubu na teplotu 225°C s funkcí horkovzduch.
  9. Po vykynutí těsto rozdělte na 3 části. Každou část položte na pečící papír,potřený olivovým olejem. Pomazanýma rukama vytvarujte placku o průměru 24-28 cm.
  10. Do středu každé placky položte 1/3 masové náplně. Okraje těsta zabalte tak, aby uprostřed byla náplň. Okraje těsta přehněte tak, aby náplň nevytekla. Koláč otočte a jemně promačkejte, aby vznikl koláč o průměru 24-28 cm.
  11. Pečte 20 minut.
  12. Hotové chaczapuri podávejte teplé nebo studené.